Standardowo Piątek pod Tepsą o 19
Trwałość produktu
Zwiń
X
-
Trwałość produktu
Nowe sprzęty niosą ze sobą postęp, ale pralki, które kończą swój żywot po 5-6 latach, to nie jest postęp tylko zmuszanie konsumenta do ciągłych zakupów - uważa minister środowiska Andrzej Kraszewski. Proponuje naklejki z informacją o czasie użytkowania. - Naklejka, która by informowała "ta lodówka ma spodziewany czas życia 4-5 lat", jest pewną prowokacją, która wzbudzi dyskusję i trochę zainteresowania tym problemem - podkreśla minister.
Czy naklejki będą też tyczyć samochodów?
-
-
Zamieszczone przez ruwadopowinny.
To jest jakieś przegięcie, że produkty żyją właściwie do końca gwarancji + powiedzmy tydzień czasu. Sam to przerabiałem, lodówka Siemensa kupiona za sporą kasę padła po 24 miesiącach, dokładnie tydzień po skończeniu się gwarancji.
Skończyło się tym, że nie wymieniłem w zasadzie tylko komory, obudowy o kompresora. Całą elektronikę i grzałki sam z siebie szlag trafił...
Nie ma nic przeciwko temu, jeżeli sobie sprzęt będzie padać po gwarancji, ale jak będzie mnie stać, żeby kupić podobny powiedzmy za 10% mojej pensji a nie szarpanie się kilka lat w spłacie kredytu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SP9XWWpowiedzmy za 10% mojej pensji a nie szarpanie się kilka lat w spłacie kredytu.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SP9XWWlodówka Siemensa kupiona za sporą kasę padła po 24 miesiącach, dokładnie tydzień po skończeniu się gwarancji.
Komentarz
-
-
Ja też jestem za. Bo trwałość dzisiejszego sprzętu AGD to tragedia. Sam posiadam pralkę Indesit z dokupioną gwarancją na 5 lat.Ale ciekawostka ona rdzewieje :shock: :lol: Ciekawe czy gwarancja obejmuje lakier buahaha. Zdam relacje jak zadzwonię na infolinie co mi powiedzieli.Oby to nie było przez wulkan na Islandii -tak jak to bywa w Skodzie :wink:
Komentarz
-
-
Lodówka LG (1900 pln) - made in South Korea, rocznik 2002, No-Frost, - odkurzane kratki z tyłu raz na 2 tygodnie, raz przesmarowana ośka wentylatora.
Bezawaryjnie.
Zmywarka BOSCH (1400 pln)- rocznik 2004 - w 2006 roku wymieniona na gwarancji pompa wody (niepotrzebnie) - bezawaryjnie.
Lodówka Polar- rocznik 1970 - wymieniony kompresor ~1993.
Pralka Electrolux- rocznik 2003 - miała gwarancje na 7 lat(gest handlowy sprzedawcy), miesiąc temu zapchał się wąż od pompy - przeczyszczony we własnym zakresie, bezawaryjnie.
Następny sprzęt z całą pewnością kupię firmy Miele - może jest cholernie drogi, ale moja siostra mieszkająca w Szwecji ma pralkę Miele która ma 35 lat i pracuje dalej, bez jednej usterki, zresztą pozostały sprzęt w mieszkaniu też tej firmy i nigdy nie narzekała na jakąkolwiek awarię.
A pomysł fajny i ja go popieram. Tylko kwestia jak będzie to ustalane i jaka będzie odpowiedzialność producenta jak naklejka nie pokryje się z rzeczywistością...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekcZmywarka BOSCH (1400 pln)- rocznik 2004 - w 2006 roku wymieniona na gwarancji pompa wody (niepotrzebnie) - bezawaryjnie.
Zamieszczone przez tomekcNastępny sprzęt z całą pewnością kupię firmy Miele - może jest cholernie drogi, ale moja siostra mieszkająca w Szwecji ma pralkę Miele która ma 35 lat i pracuje dalej, bez jednej usterki, zresztą pozostały sprzęt w mieszkaniu też tej firmy i nigdy nie narzekała na jakąkolwiek awarię.
Gdzieś niedawno obiło mi si o uszy, że w obecnych czasach na studiach uczy się przyszłych projektantów tego aby projektować sprzęt dokładnie na okres gwarancyjny. Swoją drogą to niezła sztuka, tak to zaplanować żeby padło np. dokładnie po 2 latach. :lol:
Komentarz
-
-
:-) Ja z kolei słyszałem od klienta, zatrudnionego w laboratorium zajmującym się badaniem i projektowaniem sprzętu elektroniki przemysłowej, że obecnie produkowany sprzęt ma bardzo często programowany tzw. "gen śmierci" - po upływie założonego przez konstruktorów, lub producentów czasu dane urządzenie po prostu zaczyna się psuć, lub odmawia dalszej współpracy (mimo, iż technicznie jest w 100% sprawne).Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
Komentarz