Trwałość produktu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • frafel
    Classic
    • 2012
    • 16

Trwałość produktu

Standardowo Piątek pod Tepsą o 19
  • astw
    Ambiente
    • 2011
    • 107

Trwałość produktu

Nowe sprzęty niosą ze sobą postęp, ale pralki, które kończą swój żywot po 5-6 latach, to nie jest postęp tylko zmuszanie konsumenta do ciągłych zakupów - uważa minister środowiska Andrzej Kraszewski. Proponuje naklejki z informacją o czasie użytkowania. - Naklejka, która by informowała "ta lodówka ma spodziewany czas życia 4-5 lat", jest pewną prowokacją, która wzbudzi dyskusję i trochę zainteresowania tym problemem - podkreśla minister.

Czy naklejki będą też tyczyć samochodów?

Komentarz

• ruwado
      RS
      • 2009
      • 14890
      • Octavia IV (NX3)

powinny. Czy nasze ocie będą tak jak Merce beczki? chyba nie. A nowocześniejsze autka - na pewno nie. :|
      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• SP9XWW
        Rider
        • 2009
        • 579

Zamieszczone przez ruwado
        powinny.
        Jestem jak najbardziej za!!!!
        To jest jakieś przegięcie, że produkty żyją właściwie do końca gwarancji + powiedzmy tydzień czasu. Sam to przerabiałem, lodówka Siemensa kupiona za sporą kasę padła po 24 miesiącach, dokładnie tydzień po skończeniu się gwarancji.
        Skończyło się tym, że nie wymieniłem w zasadzie tylko komory, obudowy o kompresora. Całą elektronikę i grzałki sam z siebie szlag trafił...

Nie ma nic przeciwko temu, jeżeli sobie sprzęt będzie padać po gwarancji, ale jak będzie mnie stać, żeby kupić podobny powiedzmy za 10% mojej pensji a nie szarpanie się kilka lat w spłacie kredytu.
        Vy 73! de S!@w

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14890
          • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez SP9XWW
          powiedzmy za 10% mojej pensji a nie szarpanie się kilka lat w spłacie kredytu.
          2000 EURO dla każdego i nie ma sprawy. Mogę za mieszkanie płacić 50 % zarobków - tak jak np. w A, D. podobnie z OC. Wtedy może pójść w górę o 300 % jak piszą niektórzy. Wszystkim to sie opłaci.
          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Octan
            Rider
            • 2006
            • 653

Zamieszczone przez SP9XWW
            lodówka Siemensa kupiona za sporą kasę padła po 24 miesiącach, dokładnie tydzień po skończeniu się gwarancji.
            Moja lodówka duńskiej firmy Vestfrost wytrzymała całe 3 lata, a u mojej ciotki stoi i działa polska lodówka marki Silesia, niedawno ją odsuwałem i mym oczom ukazała się tabliczka znamionowa ,gdzie w rubryce rok produkcji jest napisane 1967.Ciągle działa i nigdy nie widziała serwisanta.

Komentarz

• shok
              RS
              • 2009
              • 2070
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja też jestem za. Bo trwałość dzisiejszego sprzętu AGD to tragedia. Sam posiadam pralkę Indesit z dokupioną gwarancją na 5 lat.Ale ciekawostka ona rdzewieje :shock: :lol: Ciekawe czy gwarancja obejmuje lakier buahaha. Zdam relacje jak zadzwonię na infolinie co mi powiedzieli.Oby to nie było przez wulkan na Islandii -tak jak to bywa w Skodzie :wink:

Komentarz

• tomekc
                Ambiente
                • 2009
                • 128

Lodówka LG (1900 pln) - made in South Korea, rocznik 2002, No-Frost, - odkurzane kratki z tyłu raz na 2 tygodnie, raz przesmarowana ośka wentylatora.
                Bezawaryjnie.

Zmywarka BOSCH (1400 pln)- rocznik 2004 - w 2006 roku wymieniona na gwarancji pompa wody (niepotrzebnie) - bezawaryjnie.

Lodówka Polar- rocznik 1970 - wymieniony kompresor ~1993.

Pralka Electrolux- rocznik 2003 - miała gwarancje na 7 lat(gest handlowy sprzedawcy), miesiąc temu zapchał się wąż od pompy - przeczyszczony we własnym zakresie, bezawaryjnie.

Następny sprzęt z całą pewnością kupię firmy Miele - może jest cholernie drogi, ale moja siostra mieszkająca w Szwecji ma pralkę Miele która ma 35 lat i pracuje dalej, bez jednej usterki, zresztą pozostały sprzęt w mieszkaniu też tej firmy i nigdy nie narzekała na jakąkolwiek awarię.

A pomysł fajny i ja go popieram. Tylko kwestia jak będzie to ustalane i jaka będzie odpowiedzialność producenta jak naklejka nie pokryje się z rzeczywistością...

Komentarz

• tomikt
                  Rider
                  • 2007
                  • 391

narzekając na nowy sprzęt porównajcie tylko moc elektryczną starej lodówki i nowej
                  ech...
                  TomikT

Komentarz

• SP9XWW
                    Rider
                    • 2009
                    • 579

Zamieszczone przez tomekc
                    Zmywarka BOSCH (1400 pln)- rocznik 2004 - w 2006 roku wymieniona na gwarancji pompa wody (niepotrzebnie) - bezawaryjnie.
                    Tutaj muszę przyznać rację. U mnie zmywarka Bosh'a pracuje już bezawaryjnie ponad 4 lata.

Zamieszczone przez tomekc
                    Następny sprzęt z całą pewnością kupię firmy Miele - może jest cholernie drogi, ale moja siostra mieszkająca w Szwecji ma pralkę Miele która ma 35 lat i pracuje dalej, bez jednej usterki, zresztą pozostały sprzęt w mieszkaniu też tej firmy i nigdy nie narzekała na jakąkolwiek awarię.
                    Pytanie tylko czy Miele nie poszło tą sama drogą konsumpcjonizmu i nie okaże się po kilku latach ze wyrzuciłeś qpe kasy w błoto... :roll: 35 lat temu zupełnie inaczej konstruowało się sprzęt AGD.

Gdzieś niedawno obiło mi si o uszy, że w obecnych czasach na studiach uczy się przyszłych projektantów tego aby projektować sprzęt dokładnie na okres gwarancyjny. Swoją drogą to niezła sztuka, tak to zaplanować żeby padło np. dokładnie po 2 latach. :lol:
                    Vy 73! de S!@w

Komentarz

• loyd
                      RS
                      • 2010
                      • 2342

Ciekawe gdzie byście Wszyscy pracowali (inżynierowie, robotnicy, technicy itp.) jakby te produkty wszytskie działałay po 20 lat .....

Komentarz

• Eidos71
                        RS
                        • 2011
                        • 2050
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

:-) Ja z kolei słyszałem od klienta, zatrudnionego w laboratorium zajmującym się badaniem i projektowaniem sprzętu elektroniki przemysłowej, że obecnie produkowany sprzęt ma bardzo często programowany tzw. "gen śmierci" - po upływie założonego przez konstruktorów, lub producentów czasu dane urządzenie po prostu zaczyna się psuć, lub odmawia dalszej współpracy (mimo, iż technicznie jest w 100% sprawne).
                        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

Pracuję...